fbpx

Je wilt een website bouwen voor je eigen bedrijf. Je hebt een hosting aangeschaft en je hebt een bedrijf gevonden voor het bouwen van je website. In principe heb je alle onderdelen wat je nodig hebt om een website online te krijgen. Je zet je website over naar je hosting en dan ga je online zoeken naar je website. Je vindt hem niet, omdat je één belangrijk ding bent vergeten. Je domeinnaam. Je website is nu alleen maar bereikbaar via het IP-adres. Je gaat snel op zoek naar de geschikte domeinnaam. Het kan ingewikkeld lijken om de juiste domeinnaam te vinden voor je bedrijf, maar in de werkelijkheid is het makkelijker dan je denkt. Kom hier alle weetjes over domeinnamen te weten.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is in een notendop een roepnaam die je aan je website hangt om deze makkelijker op het internet te vinden. Een website zonder domeinnaam is namelijk alleen maar bereikbaar via het IP-adres. Probeer maar aan je bezoekers uit te leggen dat hij naar een IP-adres moet gaan. Als je bijvoorbeeld de domeinnaam starlinedevelopment.nl zou kopen, dan zou je dit kunnen koppelen aan je server. Als je dan een (potentiële) klant uit wilt leggen hoe diegene je website kan vinden, hoef je geen lastig IP-adres op te noemen, maar kun je gewoon vertellen dat diegene naar starlinedevelopment.nl moet gaan. Er zijn nog veel meer weetjes en jij leest alle weetjes over domeinnamen hier!

Naast een domeinnaam, heb je ook nog domeinnaam extensies. Voorbeelden van domeinnaam extensies zijn .com, .nl, .be en .de. Zo zijn er nog minimaal 300 van dit soort extensies beschikbaar met ieder zijn eigen betekenis. Zo staat .nl voor Nederland, .be voor België, .de voor Duitsland en .agency voor agency. Aan elke domeinnaam extensie zit een andere prijs gekoppeld. Zo kost een .com extensie gemiddeld € 12,04 per jaar en een .agency extensie € 28,00 euro per jaar.

 

 

Waarom heb je een domeinnaam nodig? 

Je hebt een domeinnaam nodig om het je bezoeker makkelijker te maken om jou online terug te vinden. Heet je bedrijf “mijn bedrijf”, dan zoekt je klant hier als eerst op. Vind hij geen website met deze naam, dan zal de klant niet snel kiezen voor je bedrijf. Ook voor de branding van je bedrijf is het belangrijk om een domeinnaam te hebben.

 

 

Hoe kies je een goede domeinnaam?

Je kiest een goede domeinnaam door te bedenken wat je precies wilt doen. Wie is je doelgroep? Of waar bevindt die zich? Als je bijvoorbeeld je diensten alleen maar aanbiedt in Nederland, dan is een .nl domeinnaam handig! Je kunt er ook voor kiezen om een domeinnaam te kiezen die specifiek bij je diensten past. Heb je bijvoorbeeld een website dat meer vertelt over camera’s, dan kun je een .camera extensie gebruiken. Lees in onze blog: een pakkende domeinnaam, hoe kies ik die? nog meer tips over hoe jij de beste domeinnaam kan krijgen voor je bedrijf en je online zichtbaarheid.

 

 

Maar wat als je plannen hebt buiten Nederland?

Bied jij je diensten onafhankelijk aan van waar je doelgroep gelokaliseerd is? Dan is .com een goede aanrader om te gebruiken. Deze extensie staat voor: .commercial. Dit wordt gebruikt voor commerciële doeleinden. Ook is .com goed geschikt voor als je internationaal zaken wilt doen. Als je doelgroep alleen in Europa ligt, kun je er voor kiezen om een .eu domeinnaam te gebruiken. Zo heeft elke extensie zijn eigen betekenis en zijn eigen doel. Op deze manier hoef je niet per se een andere domeinnaam te kiezen als die van jou al bezet is, maar kun je gewoon een andere extensie kiezen.

 

 

Wat als mijn domeinnaam niet meer beschikbaar is?

Je zou dan kunnen kiezen voor een andere bedrijfsnaam, omdat je alle elementen juist wilt hebben maar ook duidelijkheid wil scheppen voor de toekomstige klanten en bezoekers. Daarom is het handig om eerst te kijken of je domeinnaam beschikbaar is voordat je een bedrijfsnaam kiest! Maar er zijn ook andere extensies in het leven geroepen wat steeds meer vertrouwen geeft aan bezoekers dan vroeger. Dit is omdat .nl, .com en .eu bekend zijn bij iedereen.

 

 

 

Waarom zijn er meer extensies?

Domeinnamen raken op! Daarom hebben ze meer domeinnaam extensies in het leven geroepen. Is je domeinnaam niet beschikbaar in de 3 bekende varianten (.nl, .com, .eu) dan kun je op zoek naar een andere extensie. Alle extensies hebben namelijk dezelfde betekenis. Maakt dit wat uit voor zoekmachines? Nee, dit maakt niet uit. De verschillende zoekmachines zoeken op je bedrijfsnaam zelf en niet op je extensie. Je bedrijf zal dus altijd op de eerste pagina komen van de zoekmachines als je op de bedrijfsnaam zou zoeken. Wil je toch gevonden worden op andere woorden die op je website staan? Dan moet je dit doen via organisch bereik ook wel SEO. Dit is voor de meeste bekend.

 

 

Waar kun je nieuwe extensies nog meer voor gebruiken?

Nieuwe domeinnaam extensies kun je goed inzetten voor landing pages. Je zorgt ervoor dat je bezoekers niet te veel wordt afgeleid met andere informatie dan de informatie naar waar ze zoeken. Als ze eenmaal je bedrijf kennen en vertrouwen dan kun je ze naar andere pagina’s leiden waar andere producten op staan. Als ze zoeken op je domeinnaam zonder extensie komen ze uit bij de landingspagina, dit zorgt er dus voor dat je landingspagina hoger komt te staan in de zoekmachines.

 

 

Gratis domeinnaam

Een gratis domeinnaam heeft zijn beperkingen, omdat het bedrijf of instantie ook geld moet verdienen om de kosten te betalen. Dit kunnen ze bijvoorbeeld doen door een sub domein te gebruiken. Hierbij zie je nog wel de domeinnaam van de hostingpartij in de zoekbalk staan, wat slecht is voor je branding. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld: www.marketing.starlinedevelopment.nl. Hierdoor is het ook promotie voor het hostingbedrijf en kunnen er advertenties op worden weergeven.

Dit hangt er ook vanaf wat voor doel je ermee hebt. Als het voor privé of voor vrienden en familie is, dan zou het niet uit hoeven maken. Als het voor een bedrijf is, dan is het wel zo professioneel als je gewoon een betaalde domeinnaam extensie gebruikt. Een domeinnaam zonder subdomein is ook wat makkelijker te onthouden. Je hebt ook gratis extensies zoals: .tk. Op deze extensie worden alleen advertenties getoond. Ga je toch voor professionaliteit? Kies dan altijd voor een betaald domeinnaam! Op die manier zet je een goede branding neer!

 

 

Heeft een domeinnaam een hosting nodig?

Als je een website wilt weergeven op de domeinnaam is er altijd een server nodig, dit kan op verschillende manieren. Je kunt de DNS van de domeinnaam doorverwijzen naar een server waar je website op staat. Het is aan te raden om een eigen server te nemen, waar je website op draait. Ik raad het aan om verschillende redenen. Als de DNS van je domeinnaam om wat voor reden dan ook niet verbindt met de server staat je gehele website dus offline. Dit is niet handig. Alle onderdelen op 1 plek hebben is wel zo makkelijk en brengt minder risico’s met zich mee.  

 

 

 

 

Domeinnaam op je eigen naam of bedrijfsnaam registreren?

Je kunt de domeinnaam registreren op je eigen naam of op je bedrijfsnaam, maar wat is nou precies het verschil? Heb je bijvoorbeeld een rechtsvorm gekozen waar je privé niet aansprakelijk bent? Dan zou je de domeinnaam op je onderneming kunnen laten registreren. Dit is handig, want je bent zelf dan niet aansprakelijk ervoor. Een nadeel is dat als je bedrijf failliet gaat, je de domeinnaam ook kwijt bent.

Je domeinnaam staat op je privé naam? Dan kunnen ze dit niet zomaar afpakken als je bedrijf failliet gaat, omdat de domeinnaam niet van het bedrijf is. Ook als je een onderneming koopt, is het belangrijk om te kijken of de domeinnaam er bij zit. Staat het op een privé naam? Dan kun je zomaar de domeinnaam niet bij het bedrijf krijgen. Het is dus belangrijk dat je hierop let.

 

 

Conclusie

Hoe belangrijk is het om voor een goede domeinnaam te gaan? Welke moet ik nou kiezen? Heeft dit veel effect voor zoekmachines? Deze vragen hebben wij allemaal beantwoord in deze blog. We hebben geschreven over wat een domeinnaam is. We hebben geschreven over waarom je een domeinnaam nodig hebt. Je kon ook lezen over hoe je een goede domeinnaam kon kiezen. Als je domeinnaam bezet is bij één van de extensies, dan kun je kijken naar andere extensies. Nu weet jij alle weetjes over domeinnamen!

rocketship-tilt-min

Ontvang onze leuke e-mails!

Jij krijgt alleen informatie van ons die aansluit met wat jij wilt

Dank je wel! Hopelijk ga je hiermee groeien!

rocketship-tilt-min

Ontvang onze leuke e-mails!

Jij krijgt alleen informatie van ons die aansluit met wat jij wilt

Dank je wel! Hopelijk ga je hiermee groeien!

rocketship-tilt-min

Ontvang onze leuke e-mails!

Jij krijgt alleen informatie van ons die aansluit met wat jij wilt

Dank je wel! Hopelijk ga je hiermee groeien!

Pin It on Pinterest

Share This