fbpx

Alle weetjes over SSL-certificaten vind je terug in deze blog. Je komt precies er achter wat een SSL-certificaat is, waarom je hem nodig hebt en wat de verschillen zijn tussen alle certificaten die bedrijven aanbieden.

Wat is een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat is een bestand dat zorgt voor een betere beveiliging van gegevens tussen de server en een internetbrowser. Er wordt een soort slot op je bestand gezet. Dit slot kan alleen worden opengemaakt door de server en de internetbrowser. Het certificaat zorgt ervoor dat er niet wordt gerommeld met het bestand als het van de server naar de internetbrowser gaat. Een SSL-certificaat is niet alleen voor bestanden, maar ook voor berichten en persoonsgegevens van klanten. Wil je hier meer over weten, lees dan verder in onze blog: Bescherm jij je klantgegevens genoeg?

Waarom is het belangrijk om een SSL-certificaat te hebben?

Deze verbinding verzekert dat alle gegevens, die tussen de webserver en browser worden verstuurd, geheim blijven voor buitenstaanders en niet gestolen kunnen worden. Het beveiligt onder andere persoonlijke informatie, zoals creditcardgegevens en adresgegevens. Je herkent het certificaat als een hangslotje in de URL-balk van je browser. Bij sommige certificaten aanbieders wordt ook de naam van de organisatie getoond in de adresbalk. Lees hier alle weetjes over SSL-certificaten!

Welke certificaten heb je?

Er zijn drie verschillende varianten van SSL-certificaten. Deze worden onderscheiden door de validatiemethode. De drie verschillende varianten zijn: domeinnaam validatie (DV), Organisatie validatie (OV) en Extended validatie (EV).

Domeinnaam validatie (DV)

Deze validatie beveiligt een publiekelijke of interne IP-adres. Een voordeel hiervan is dat, mocht je IP-adres wijzigen, het certificaat toch geldig blijft. Dit komt omdat je hem afsluit op je domeinnaam. Een nadeel van dit certificaat is dat het alleen een bewijs is dat de website beveiligd is. Er is geen controle geweest of de eigenaar de website heeft laten controleren door een derde partij. Het certificaat wordt gebruikt door bijvoorbeeld webmail en intranetten. Het is ideaal als je snel een certificaat nodig hebt. Deze validatie kan binnen één uur zijn geregeld.

Organisatie validatie (OV)

Dit certificaat geeft aan dat de website daadwerkelijk van het bedrijf of organisatie is. Het is gecontroleerd door een Certificaat Autoriteit (CA). Naast de domeinnaam is dus ook het bedrijf zelf geïdentificeerd. Een nadeel van deze validatie is dat het 1 tot 2 werkdagen duurt voordat hij is uitgegeven. Dit certificaat is dan ook duurder dan die van de domeinnaam. Deze validatie wordt gebruikt door E-commerce websites.

Extended validatie (EV)

Dit certificaat geeft de hoogst mogelijke vertrouwen af aan je gebruikers. Het activeert het ‘groene balkje’ in de webbrowser. Het toont de identiteit van de eigenaar en van de Certificaat Autoriteit (CA). Dit certificaat is daarom ook weer duurder dan de organisatie validatie en die van de domeinnaam validatie. De uitgifte van dit certificaat duurt 1 tot 2 weken. Bedrijven die hun klanten duidelijk willen maken dat hun identiteit is gecontroleerd en de website veilig is, gebruiken deze validatie.

Alle weetjes over SSL-certificaten zijn heel interessant. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende validatie met de verschillen.

Domein Validatie

Organisatie validatie

Uitgebreide validatie

Binnen 1 uur geregeldBinnen 1 tot 2 dagen geregeldBinnen 1 tot 2 weken geregeld
Zonder groene adresbalkZonder groene adresbalkMet groene adresbalk
Niet publieke websitesPublieke websitesCommerciële websites
Beveiligde verbindingNiet commerciële functiesWebshops
Snelle leveringSnelle leveringBanken websites
Hoger in GoogleHoger in GoogleHoger in Google
Beveiligde verbindingExtra beveiliging
Controle bedrijfsgegevensControle bedrijfsgegevens
Domeinhouder controle
Inzage bedrijfsgegevens
Aanvrager controle

Welke voordelen zijn er als je een SSL-certificaat hebt?

Er is één belangrijk voordeel. Dit voordeel is dat je makkelijk kan kijken of een bedrijf betrouwbaar is of niet. Een ander voordeel is dat er een versleutelde verbinding is waardoor je gegevens kunt uitwisselen zonder dat er van buitenaf mee kan worden gekeken. Daarnaast belonen enkele zoekmachines de websites die een SSL-certificaat hebben. Een website die er één heeft, scoort hoger in Google dan een website die hem niet heeft.

Kies je voor een gratis of een betaalde certificaat?

Het kiezen van een certificaat ligt aan je bedrijf. Je gaat kijken welk certificaat het best bij jou en je bedrijf past. Het verschil tussen een gratis en een betaalde certificaat zijn de extra diensten die het betaalde certificaat aanbiedt.

Een gratis certificaat garandeert alleen dat de verzonden informatie is versleuteld. Bij een betaalde certificaat krijg je dezelfde garantie, maar daar krijg je nog andere garanties erbij. Bijvoorbeeld de traceerbaarheid van de eigenaar. Dit is voor als je problemen hebt bij de website of webshop. Voordat dit certificaat wordt afgegeven controleren ze de KVK-inschrijving en de e-mail. Als je veel geld bent kwijt geraakt, heb je met de betaalde SSL-certificaten een verzekering erop. De eigenaar is dan verzekerd als de websitebezoeker iets claimt. Alle weetjes over SSL-certificaten zijn heel handig om te weten!

Conclusie

In dit artikel heb je kunnen lezen wat een SSL-certificaat is en waarom het belangrijk is. In dit artikel heb je ook kunnen lezen wat het verschil is tussen de verschillende validaties. Je hebt er drie: domein validatie, organisatie validatie en uitgebreide validatie. Kom hier alle weetjes over SSL-certificaten te weten.

Weet je nog een reden waarom je een SSL-certificaat zou moeten hebben? Plaats je reactie hieronder!

rocketship-tilt-min

Ontvang onze leuke e-mails!

Jij krijgt alleen informatie van ons die aansluit met wat jij wilt

Dank je wel! Hopelijk ga je hiermee groeien!

rocketship-tilt-min

Ontvang onze leuke e-mails!

Jij krijgt alleen informatie van ons die aansluit met wat jij wilt

Dank je wel! Hopelijk ga je hiermee groeien!

rocketship-tilt-min

Ontvang onze leuke e-mails!

Jij krijgt alleen informatie van ons die aansluit met wat jij wilt

Dank je wel! Hopelijk ga je hiermee groeien!

Pin It on Pinterest

Share This