fbpx

Een groot aantal websites heeft er last van. Je bent het zelf vast ook wel eens tegengekomen: een langzame website. Je wilt even snel iets opzoeken in Google, bijvoorbeeld: ‘Hoe heet moet je een biefstuk bakken?’. Je klikt op het eerste linkje in Google en vervolgens kijk je 10 seconden lang naar een wit laadscherm. Ik kan me voorstellen dat je dan al weg hebt geklikt. De website snelheid is belangrijk anders verlies je meer klanten dan dat nodig is. Lees hier over waarom website snelheid nog meer belangrijk is en hoe je dit kan meten. Je wilt toch ook een goede website snelheid?

Website snelheid is belangrijk

Website snelheid is de snelheid waarmee je website en alle pagina’s laden. De snelheid van je website weerspiegelt hoe snel een website (of webwinkel) reageert op web verzoeken. Als dit goed is geregeld zorgt het voor een fijne ervaring voor je gebruiker. Hoe sneller je website laadt hoe betere ervaring een (potentiële) klant kan hebben. Als je website snel laadt blijven je bezoekers langer op je pagina. Dit geeft vertrouwen en de klant komt daardoor ook sneller terug. Want wie wil nou niet een goede website snelheid?

 

 

 

Snelheid op verschillende apparaten

Snelheid is verschillend in elke browser en ook op elk apparaat. Tegenwoordig zou de snelheid van je internetverbinding op je telefoon niet meer uit moeten maken. Het is handig om je website snelheid te testen op de bekende browsers, zoals: Google Chrome, Firefox, Opera en Safari.

Andere oorzaken voor een trage website snelheid zijn de content en de foto’s die je op je website zet. Vooral op je smartphone heeft dit gevolgen. Wist je dat 85% op zijn of haar telefoon zit om iets op te zoeken? Verbeter dus ook je website voor de mobiele browsers om een betere ervaring voor een klant te maken. Jij wilt toch ook een goede website snelheid hebben?

 

 

 

Google heeft het doorgevoerd

Website snelheid is één van de factoren waar zoekmachines zoals Google naar kijken. Google zal sneller een website bovenaan zetten die binnen 0,2 seconden laadt dan een website die 15 seconden erover doet om te laden. De factor website snelheid is voor de desktopversie al doorgevoerd in april 2010. Voor de mobiele versie is dit pas in juli 2018 doorgevoerd. Om je website snelheid te meten kun je enkele tools gebruiken. Sommige van deze tools geven zelfs tips waar je je website op kunt verbeteren. Ik kom later in deze blog terug op de meettools, want je wilt toch ook een goede website snelheid?

De website snelheid wordt bepaald door 2 onderdelen, het eerste onderdeel is de server en het tweede onderdeel is de website.

Onderdeel 1: de server

Het is te adviseren om je server te laten hosten door een webbureau die het voor je in de gaten houdt of door een hosting bedrijf maar dan zou je het wel zelf in de gaten moeten houden. Het is aan te raden om voor gemak te gaan. Bij het kiezen van een server komen enkele zaken kijken. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je server in de buurt staat van je klantenkring, dus niet dat hij aan de andere kant van de wereld staat. Je wilt toch ook een goede website snelheid?

 

 

Wil je voor gemak gaan, kijk hier voor meer informatie over servers!

 

 

Welke type hosting is belangrijk?

Er zijn verschillende type hostings, de meest voorkomende type hostings is shared hosting en VPS (virtual private server). Voor kleine informatieve websites is een shared hosting genoeg. Op een shared hosting worden namelijk meerdere websites gehost. Daar worden de resources van de hosting dus ook meegedeeld. Ook is een shared hosting een stuk goedkoper dan een VPS. Als je pas net bent begonnen is een shared hosting beter, breid je uit dan is het beter om een VPS te nemen.

Voor een grotere website is het verstandiger om een VPS te hebben. Met deze server kun je de gewenste snelheid wel behalen. De VPS is een server die helemaal voor jou alleen is ingericht. Deze is dus een stuk krachtiger dan een shared hosting. Als je dus een test zou doen tussen shared hosting en VPS dan zie je dat de shared hosting langzamer inlaadt dan de VPS. Dit komt door de resources, die deel je bij shared hosting. Daarnaast is het ook nog belangrijk om ervoor te zorgen dat je server PHP-versie 7.2 aan kan met je website om zo een nog snellere website te hebben voor je bezoekers. Je wilt toch ook een goede website snelheid?

 

 

Onderdeel 2: de website zelf

Er zijn verschillende tools die je kan gebruiken om de snelheid van de website te meten. Voorbeelden hiervan zijn: PageSpeed Insights van Google, Pingdom en WebpageTest. Pagespeed Insights analyseert de content van een webpagina en maakt vervolgens suggesties om die pagina sneller te maken. Pingdom geeft je inzicht in laadtijd en technische verbeterpunten van je website. Dit kun je weer door geven aan degene die je website bijhoudt.

Waarom Pingdom?

Het is belangrijk dat je weet waar je bezoekers vandaan komen. Pingdom heeft servers dicht bij Nederland staan. Daarom wordt het benoemd in dit artikel en gaan we niet verder met de andere tools die ik heb genoemd. Dit is omdat de andere servers niet dicht bij Nederland staan en dus geen waarde hebben voor deze blog.

logo-pingdom
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

 

Hoe meet ik de snelheid het beste in Pingdom?

Om je website te testen kun je in Pingdom uit enkele locaties kiezen waar hun servers staan. Kies een locatie die dicht bij je bezoekers staat om een goede meting te krijgen. Je ontdekt de locatie van je bezoekers met bijvoorbeeld Google Analytics. De beste locatie voor Nederland zit in Frankfurt in Duitsland of London in Engeland. Door te weten waar je bezoekers vandaan komen, kun je een goed hosting bedrijf in die buurt kiezen om het beste resultaat te behalen.

Pingdom test 6 mei
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

 

Een snelle server

Een snelle server zorgt ervoor dat je website snel laadt. Een server die HTTP/2 ondersteunt kan meerdere pakketten versturen dan de standaard http-versie. Deze versie had veel bugs waardoor er HTTP/2 is ontwikkeld. Deze HTTP/2 is een protocol gebaseerd op de HTTP-versie, het is het protocol dat de communicatie tussen een browser en een webserver regelt.

Ook kun je denken aan SSD-schijven, deze zijn vergelijkbaar met de vorige versies, dit waren HDD-schijven. Deze schijven zijn een medium waarop digitaal gegevens bewaard kunnen worden door het geheugen. Het is eigenlijk een vervanging van de harde schijf van een computer. SSD-schijven zijn tot 20x sneller in het laden. Tegenwoordig bieden veel hosteraars de SSD-schijven voor zowel Shared- als VPS-servers aan.

CPU-gebruik is ook belangrijk voor een website. Het CPU-gebruik is de processor, de chip die het rekenwerk verzorgt. Hoe meer CPU-gebruik, hoe sneller je website is. Dit is nodig als je een hoog aantal bezoekers op je website wilt krijgen. Zie het als een auto: hoe meer mensen in je auto zitten, hoe harder de motor moet werken. Vervang deze naar een sterkere motor en je kunt weer sneller optrekken ook al heb je veel mensen in je auto zitten. Bij een website met veel bezoekers blijft de website nog steeds op zijn snelst draaien als je het meeste CPU-gebruik hebt.

 

Klinkt dit ingewikkeld? Lees hier wat een websitebouwer voor je kan betekenen!

 

De meetfrequentie

Het is beter om dit continu te meten. Is er werk aan de winkel? Pak dit gelijk op. Veranderingen hebben invloed op je website snelheid. Bij veranderingen kun je denken aan: verbeterde beveiliging, Google die enkele keren per jaar zijn regels verandert of je website bezoekers stijgen en je hebt een snellere website en/of server nodig. Waarschijnlijk heb je hier zelf geen tijd voor. Daarom kun je dit het beste laten doen door mensen die hier goed in zijn en hier verstand van hebben. Dit is omdat je toch ook een goede websit snelheid wilt?

Conclusie

In dit artikel heb je dus gelezen dat snelheid belangrijk is voor je website. Je website snelheid heeft invloed op je bezoekers. Als je een trage website hebt, klikken veel bezoekers al snel weg of klikken ze niet door naar andere pagina’s. Door een hoge website snelheid heb je meer kans op een hoger aantal website bezoekers. Je website snelheid heeft ook gevolgen op hoe hoog je scoort in de verschillende zoekmachines, Google heeft dit in juli 2018 aangepast. Google doet dit nu op alle apparaten en dit heeft grote gevolgen voor trage websites. En wil jij toch ook een goede website?

Heb je ervaring met een langzame website? Plaats je ervaring hieronder!

rocketship-tilt-min

Ontvang onze leuke e-mails!

Jij krijgt alleen informatie van ons die aansluit met wat jij wilt

Dank je wel! Hopelijk ga je hiermee groeien!

rocketship-tilt-min

Ontvang onze leuke e-mails!

Jij krijgt alleen informatie van ons die aansluit met wat jij wilt

Dank je wel! Hopelijk ga je hiermee groeien!

rocketship-tilt-min

Ontvang onze leuke e-mails!

Jij krijgt alleen informatie van ons die aansluit met wat jij wilt

Dank je wel! Hopelijk ga je hiermee groeien!

Pin It on Pinterest

Share This