fbpx

Weet je eigenlijk wat het verschil is tussen wordpress.com en wordpress.org? Ik kan me voorstellen dat je dat niet weet. Waarschijnlijk had je gedacht: ‘huh, er is toch geen verschil tussen die twee? Is het niet gewoon hetzelfde?’. Er zit wel degelijk een verschil in. Één van de zaken die ze gemeen hebben, is dat allebei de programma’s van Automattic komen. Beide programma’s helpen mensen bij het bouwen van websites en blogs. Toch zijn er enkele grote verschillen tussen wordpress.com en wordpress.org. In deze blog geef ik 4 redenen om wordpress.com NIET te gebruiken.

WordPress.com

Dit is HET commerciële pareltje van Automattic. WordPress.com biedt WordPress aan als een service. Ze zorgen ervoor dat de producten gelijk klaar zijn voor gebruik, dus je doet geen ingewikkelde installaties. Je registreert simpelweg een account bij wordpress.com en dan kan je gelijk beginnen met bloggen of gelijk beginnen met het maken van jouw website! De back-ups worden door wordpress.com zelf gedaan. De beveiliging en veel updates worden geregeld door wordpress.com. Dit programma is nog gratis ook! Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn en dat is het ook! Lees hieronder de redenen waarom je nooit wordpress.com moet gebruiken!

 

Je hebt minder controle op jouw content

Met de kant-en-klare installatie van wordpress.com kun je de content aanpassen van het middelste gedeelte van de pagina (de body). Wil je kleine aanpassingen maken in de snelheid van je website? Of wil je wat gave effecten toepassen op je website? Helaas! Je kunt niet bij de bestanden van je installatie en daardoor kan je niks aanpassen. Dit kan je wel als je een wordpress.org website hebt.

 Ook CSS-wijzigingen zijn niet mogelijk via deze bestanden. Je kunt dus niet de kleuren van teksten of knoppen wijzigen. Toch even proberen wat gave effecten toe te voegen via Javascript? Dan haalt de wordpress.com installatie deze weg wanneer je de pagina bijwerkt. WordPress.com geeft alleen de mogelijkheid om de geleverde widgets te gebruiken. De website veilig houden is volgens wordpress.com de reden waarom ze dit doen.

Minder keuze in plug-ins en thema’s

Plug-ins en thema’s zijn toch wel DE pareltjes van WordPress. Een thema bepaalt de standaard lay-out en lettertypes van je website. Plug-ins voegen de extra functionaliteit toe. Kun je je wordpress.com website dan niet gewoon helemaal naar je wens maken met plug-ins en thema’s? Het antwoord is simpel: Nee!

WordPress.com laat het niet toe om plugins of thema’s toe te voegen bij sommige pakketten. Doordat je de structuur van je website niet kan aanpassen, ben je wel afhankelijk van de thema’s die ze bieden. Dit maakt het lastig omdat elke thema je weer andere opties biedt. Bij het businesspakket van wordpress.com kun je wel plug-ins installeren en thema’s uploaden, maar dit kost dan wel geld.  

Een groot verschil tussen wordpress.com en wordpress.org is dat bij de .org vesie je wel thema’s en plugins kunt downloaden. Je kunt alles installeren, maar je server moet het wel aankunnen.

Wil je het naar je eigen stijl maken?

Je hebt eindelijk je thema en plug-ins gekozen. Nu heb je besloten dat je toch graag je lettertype, kleuren en bepaalde elementen wilt veranderen. Dit kan! Je gaat naar de optie custom CSS. Dit is op een wordpress.org website gratis. Op een wordpress.com website moet je hiervoor de Custom Design Upgrade kopen. Het enige wat je hiervoor krijgt is de mogelijkheid om CSS-codes toe te voegen. Om hier zo goed mogelijk gebruik van te maken heb je dus kennis van CSS (Cascading style sheets) nodig.

Het is niet mogelijk om de copyright text uit de footer te halen. Dit kun je alleen doen als je er voor betaald. Als jij je website een branding wilt geven, dan zul je daarvoor het premium pakket moeten kopen.

 

Van wie is de site eigenlijk?

Deze vraag lijkt simpel. Jij hebt de website gemaakt. Dan is hij van jou, toch? Je zou denken van wel. Als je naar de algemene voorwaarden van wordpress.com kijkt, dan blijkt dat niet waar te zijn. Dit is letterlijk het stuk uit de algemene voorwaarden van wordpress.com over de eigenaar van de website:

 

“Door Content naar Automattic te verzenden voor opname op je website, verleen je Automattic een wereldwijde, royaltyvrije en niet-exclusieve licentie om de Content te reproduceren, te wijzigen, aan te passen en te publiceren uitsluitend ten behoeve van de weergave, distributie en promotie van je blog. Deze licentie geeft Automattic het recht openbaar geplaatste content beschikbaar te stellen aan derden die door Automattic zijn geselecteerd (bijvoorbeeld via de Automattic Firehose), zodat deze derden je content via hun services kunnen analyseren en distribueren (maar niet openbaar weergeven)”

 

Dit houdt in dat Automattic automatisch toestemming krijgt om je content te wijzigen, te hergebruiken en te publiceren. Dit zou betekenen dat Automattic uiteindelijk het laatste woord heeft over je content. Ze kunnen het naar hun zin aanpassen.

Er is ook een stuk in de algemene voorwaarde over de toegang tot je website:

 

“Automattic kan de toegang tot alle of enkele delen van de Website op elk moment met onmiddellijke ingang beëindigen, met of zonder reden, met of zonder kennisgeving.”.

 

WordPress.com kan op elk moment de toegang tot je website afnemen. Met of zonder reden en met of zonder bericht. Dit zou dus betekenen dat ze technisch gezien je toegang tot je account kunnen verwijderen en je content kunnen aanpassen als ze het bijvoorbeeld niet eens zijn met bepaalde content.

Hiernaast heeft wordpress.com nog de optie om advertenties op je website te plaatsen. Dit kunnen ze doen zonder je toestemming. Als je dit niet wilt, dan moet je het premium pakket kopen.

 

Denk je: ‘ik ben overtuigd dat ik WordPress.com niet ga gebruiken’. Dan kun je nog altijd kijken naar de gratis versie van WordPress. Dit is namelijk wordpress.org. Lees hieronder wat dit programma inhoudt en wat het verschil is met wordpress.com.

 

WordPress.org

Via de website van deze organisatie kun je gratis een versie van WordPress downloaden. Dit is een gratis open source software. Deze kun je gebruiken om een prachtige website, blog of app te maken. Deze software installeer je via simpele stappen op je server. Door de 1-klik installatie verander je de lege server binnen enkele seconden in een volledig werkende website. Sommige hosting providers bieden zelfs een WordPress installatie knop vanaf hun controlepaneel. Hier klik je dan op en vervolgens wordt de WordPress installatie helemaal voor jou geïnstalleerd en klaargezet.

Je bent natuurlijk wel zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van de beveiliging van je website. Dit is goed te doen door het gebruik van goed geteste beveiligings plugins. Het is ook belangrijk om de plug-ins van je website bij te werken. WordPress zelf geeft hier helaas geen ondersteuning bij. Dit is omdat de software die ze aanbieden gratis en open source is. Gelukkig staat er een hele community van ontwikkelaars achter die klaar staan om jou te helpen!

Conclusie

In dit artikel heb je 4 redenen kunnen lezen waarom je WordPress.com nooit moet gebruiken. Eerst heb je kunnen lezen wat WordPress.com is, daarna heb je de redenen kunnen lezen. De redenen zijn in het kort:

  • Je hebt veel minder controle op de content die je plaatst, wordpress.com kan je content veranderen als ze het niet eens zijn met de inhoud.
  • Er zijn veel minder keuzes in thema’s en plug-ins. Dit kan een nadeel zijn voor je huisstijl.
  • Als je een eigen stijl wilt toepassen in WordPress.com moet je het deluxe pakket kopen.
  • Je bent eigenlijk niet de beheerder van je website. WordPress.com heeft nog steeds alle rechten. Ze kunnen je zomaar verwijderen van hun programma of de website helemaal overnemen. Ze mogen ook advertenties plaatsen zonder je toestemming.

Een alternatief programma is wordpress.org. Dit is de gratis versie van het programma die beter is dan wordpress.com. Wil je nog meer weten over websites, lees hier meer er over!

Ken je nog meer redenen waarom je WordPress.com niet moet gebruiken? Plaats je reactie hieronder!

rocketship-tilt-min

Ontvang onze leuke e-mails!

Jij krijgt alleen informatie van ons die aansluit met wat jij wilt

Dank je wel! Hopelijk ga je hiermee groeien!

rocketship-tilt-min

Ontvang onze leuke e-mails!

Jij krijgt alleen informatie van ons die aansluit met wat jij wilt

Dank je wel! Hopelijk ga je hiermee groeien!

rocketship-tilt-min

Ontvang onze leuke e-mails!

Jij krijgt alleen informatie van ons die aansluit met wat jij wilt

Dank je wel! Hopelijk ga je hiermee groeien!

Pin It on Pinterest

Share This